Bi ismi Allah ar-Rahman ar-Rahim
Bahan
Bahan
- 1-1.5kg Ayam
- 250 gm santan
- Cili kering depending on your level of kepedasan
- 1 inci halia
- 1 inci kunyit
- 1 sudu teh sebuk kunyit
- 5 ulas bawang putih
- 5 biji bawang merah
- 1 biji fresh tomato
- 2 sudu besar rempah kari ayam babas
- Dikisar bersama air asam jawa
- 3 ulas bawang putih dimayang
- 3 biji bawang merah dimayang
- Minyak jagung, atau zaitun atau sunflower
- Garam
- Nise asli tidak dicampur dengan gula...kalu tak dok nnise ganti dengan molasses (ini boleh didapati di hyper market) - kalu tak dok, tok soh bubuh...jange bubuh gulo...
- 1 biji bawang besar dipotong 4
- Sayuran segar such as egg plants (terung bulat), okra, kentang (sayur ke?)
- Panaskan minyak dan tumis bawang yang telah dimayang halus.
- Setelah bawang bertukar warna jadi brownish, masukkan bahan-bahan yang dikisar dengan air asam jawa.
- Setelah rempah garing...jadi pekat dan air kering, masukkan ayam (potong dan basuhlah dulu ayam tu..).
- Biarkan selama lenih kurang 5 minit....selau kacau supaya bahagian bawah tidak hangus
- Selepas tu, masukkan santan pekat, air, dan garam
- Apabila ayam dah hampir masak, masukkan sayuran. Kalau nak masukkan kentang, masukkan bersama santan dan air.
No comments:
Post a Comment