Thursday, June 9, 2011

Masak Lemak Ude or Kete

Bi ismi Allah ar-Rahman ar-Rahim

Bahan
1 kg ude atau kete
250 gm santan
Cili segar
Asam keping
3 batang serai dititik
Garam
1 biji bawang besar dipotong 4

Bahan untuk dikisar
5 biji bawang merah
3 ulas bawang putih
1 inci lengkuas
2 inci kunyit atau 1 sudu serbuk kunyit

Cara
Masukkan santan hingga mendidih...kacau sentiasa...kalu tidok, santan akan berketul
Setelah mendidih, masukkan bahan yang telah dikisar dan ude, kete - semua bahan-bahan dalam periuk dan masak....as simple as that :)

p/s:  Anak-anak kat Egypt tu, kalu tak dok serai atau lengkuas....tak bubuh pung tak apo

1 comment:

  1. Blog ni memang sesuai untuk orang yang tak pandai masak macam saya... hehe. Sedapnya...pantang betoi klu masak lemak udang ni... best!!!

    ReplyDelete