Bahan-bahan
- 1 kg beras siam wangi atau beras lembut
- 100 gm halia dimayang halus
- 5 ulas bawang putih dimayang halus
- 5 biji bawang merah dimayang halus
- 2 sudu besar halba
- 250 gm santan pekat
- Garam secukup rasa
- Limau nipis...optional
- Beras siam wangi dibasuh dan direndam lebih kurang 5 jam...kalau menggunakan beras lembut yang berwarna merah, rendam selama 2-3 jam.
- Kukus beras sehingga naik wap...selepas tu, tuangkan nasi ke dalam besen dan gaulkan nasi dengan air atau santan cair. Kukus nasi untuk kali kedua.
- Setelah nasi masak dan lembut, angkat dan tuangkan ke dalam besen
- Gaul nasi dengan santan yang telah dimasak bersama bahan-bahan yang dimayang halus
- Masak santan pekat bersama bahan-bahan yang dimayang halus dan halba serta garam.
- Apabila telah mendidih angkat dan gaulkan bersama nasi yang telah dikukus
No comments:
Post a Comment